Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Η ιστορία της βασιλόπιτας...



Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, η βασιλόπιτα καθιερώθηκε σαν έθιμο στη γιορτή του Αγίου Βασιλείου, που εορτάζεται την πρώτη μέρα του χρόνου. Εκείνη την εποχή, ο Άγιος Βασίλειοςήταν Επίσκοπος Καππαδοκίας, τα χρόνια εκείνα ήταν πολύ δύσκολα, γιατί είχε πέσει ασιτία στη χώρα και οι άνθρωποι λιμοκτονούσαν.
Η κατάσταση αυτή όμως δεν πτοούσε , τον σκληρόκαρδο έπαρχο Ελβίνιο. Εκείνος ζητούσε τους φόρους («τη δεκάτη»), και απειλούσε με λεηλασία την Καισάρεια. Ο Άγιος για να σώσει το λαό του, ζήτησε από κάθε οικογένεια, να προσφέρει ένα χρυσό κόσμημα για να μπορέσει να εξευμενίσει, τον έπαρχο. Όλοι τους ανταποκρίθηκαν άμεσα ,στο αίτημα του και μια ολόκληρη περιουσία χρυσών κοσμημάτων μαζεύτηκε!
Ο Άγιος Βασίλειος κατάφερε να αλλάξει γνώμη στον σκληρό έπαρχο μιλώντας του ,για τη δύσκολη κατάσταση των ανθρώπων έτσι εκείνος όχι μόνο, έπαψε να ζητά φόρους αλλά του επέστρεψε και τα χρυσαφικά.
Στη συνέχεια όμως ,ήταν δύσκολο να τα επιστρέψει στους κατόχους τους, αφού δεν ήξερε σε ποιον ανήκει τι! Έτσι, ζήτησε από κάθε οικογένεια να φτιάξει και έναν άρτο, μέσα σ' αυτόν έβαλε από ένα κόσμημα. 
Μ' αυτόν τον τρόπο, άφησε τον Θεό να κάνει τη δίκαιη μοιρασιά.



Καλή Χρονιά!

5 σχόλια:

~reflection~ είπε...

Σου αφήνω Ευχες παιδικές που ζητούν τα Παντα.....

κι ένα μαγικό ραβδάκι, που παραμυθένια εξοπλίζει με Τόλμη την Καρδιά να διεκδικήσει οσα νιωθει ότι δικαιούται....

δλδ ΟΛΑ....

Εκατομμύρια φιλιά Γιορτινά....
Καλή και Μαγική Νέα Χρονιά....

ღ oneiremataღ είπε...

Χρόνια πολλά σου σε σένα και την οικογένειά σου,
ευτυχισμένο, μελωδικό και δημιουργικό το 2011, με εμπνεύσεις...
"με υγεία , καλοτυχία, αγάπη και χαρά η νέα χρονιά κι όσες τραγανές και κατακόκκινες ρώγες έχει το ρόδι , τόσες γερές κι όμορφες κι ευλογημένες να είναι οι μέρες όλης της χρονιάς"...!!!
φιλάκια γιορτινά

Amor Omnia είπε...

Sas euxaristw :)

Kalh xronia na xoume!!!!

filakiaa

flash είπε...

Καλή Χρονιά και από εμένα αγαπάκι μου! Η Αγάπη να πλημμυρίζει πάντοτε την καρδούλα σου!

πολύ ωραία η ιστορία της Βασιλόπιτας που δεν είχα ξανακούσει..

αλλά πιο ωραίες οι μουσικές σου επιλογές..
πανέμορφες!

να σου πω.;
εμείς γιατί δεν το κάνουμε έτσι;
εεε γιατί να μην γίνεται.. μπορούμε να δίνουμε το 'φλουρί' μας ο καθένας στον φούρνο της γειτονιάς.. η κατάθεση αυτή θα σημαίνει παραγγελεία της πίττας.. μετά στο φούρνο θα φτιάχνονται οι βασιλόπιττες και θα διαλέγουμε την δική μας στην τύχη.. έτσι αντικείμενα συναισθηματικής κυρίως αξίας θα αλλάζουν χέρια.. κάτι από εμένα θα καταλήγει σε κάποιον που μπορεί να μην με ξέρει και το ίδιο κάθε Πρωτοχρονιά θα αποκτώ εγώ κάτι από κάποιον άλλο που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ξέρω αλλά να που στο εξής κάτι θα μας συνδέει!.. ως την επόμενη χρονιά ίσως.. ίσως και για πάντα.. πάντως πολλά ταξιδάκια αγάπης θα έχει αυτή η ιστορία.. σκέψου.. μπορεί να γνωρίσεις κάποιον και να ανακαλύψεις πως κάποτε του είχε τύχει στην Βασιλόπιττα κάτι δικό σου!! ή μπορεί κάτι δικό σου να καταλήξει σε σένα ή σε κάποιον αγαπημένο σου μετά από πολλά πολλά χρόνια!!!.. πολύ μου αρέσει!!!

:)

φιλάκι!

Amor Omnia είπε...

polu kalh idea!!! tou xronou tha thn efarmosw :)))